Z inicjatywy najmłodszego członka Samorządu Uczniowskiego, Maxyma Łaptuty z klasy 4b, w naszej szkole świętowaliśmy Dzień Kokosa. Ten słynny owoc to nie tylko pyszny składnik kulinarny, ale też prawdziwy cud natury, który na przestrzeni wieków pomagał ratować życie rozbitkom, służył im też jako opał, a nawet pomagał odpędzić komary dzięki dymowi wydzielanemu przez palącą się w ognisku powłokę. Nie wspominając już o tym, że kokos jest też ważnym składnikiem kosmetyków. Jego nazwę zawdzięczamy ponoć portugalskim i hiszpańskim odkrywcom: kiedy po raz pierwszy zobaczyli kokos i kształty na jego skorupie przypominające ludzką twarz, uznali że może w nim być zamknięta jakaś nadnaturalna istota. W iberyjskim folklorze takie mary nazywano „Coco” i stąd miała się wziąć nazwa, której teraz używa cały świat.
Dziękujemy Maxymowi i Jego wiernemu kompanowi, Markowi, za wspaniałą inicjatywę, a członkom Samorządu Uczniowskiego za organizację kiermaszu.
Dziękujemy wspaniałym Rodzicom za zaangażowanie w przygotowanie pysznych kokosowych przysmaków.